Zalety oliwy z oliwek

Zalety oliwy z oliwek

23 sierpnia, 2021 0 przez Tomasz Kozłowski

Eksperci są zgodni – oliwa z oliwek Extra Virgin jest najzdrowszym tłuszczem na Ziemi.

Chociaż pośród dietetyków wciąż trwają spory odnośnie wielu rodzajów tłuszczów, to do zalet oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia takich wątpliwości już nie ma. Tłuszcz ten jest absolutnie wyjątkowy – żaden inny olej nie jest produkowany według równie jasnych i surowych przepisów, które – między innymi – zabraniają stosowania dodatków i wysokich temperatur podczas jej produkcji.

Niewiele produktów spożywczych ma tak długą historię, jak oliwa z oliwek. Olej ten jest używany od tysięcy lat i już wtedy doceniano nie tylko jego walory smakowe, ale również inne jego niezwykłe właściwości.

Dziś, po tysiącach lat i badań, wiemy na temat oliwy z oliwek jeszcze więcej i znamy jej zalety bardzo dobrze. A jest ich całe mnóstwo!

Jakie korzyści możemy czerpać z dobrej jakości oliwy z oliwek? Przekonajmy się.

1. Oliwa z oliwek jest bogata w zdrowe jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe.

Olej z oliwek pozyskiwany jest z owoców drzewa oliwnego. Około 14 procent oleju to tłuszcze nasycone, a 11 procent to tłuszcze wielonienasycone, takie jak kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3. Dominującym kwasem tłuszczowym w oliwie z oliwek jest jednak jednonienasycony tłuszcz zwany kwasem oleinowym, który stanowi 73 procent całkowitej zawartości oleju.

Tłuszcze jednonienasycone są odporne na wysoką temperaturę, dzięki czemu oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest zdrowym wyborem do gotowania.

2. Oliwa z oliwek posiada silne właściwości przeciwzapalne.

Przewlekły stan zapalny jest uważany za główną przyczynę chorób takich jak nowotwory, choroby serca, otyłość, cukrzyca typu 2, a nawet choroba Alzheimera. Kwas oleinowy zawarty w oleju z oliwek zmniejsza stan zapalny w organizmie i chroni przed rozwojem wielu chorób przewlekłych, takich jak np. astma.

3. Bogate źródło przeciwutleniaczy i witamin: A, E, D i K.

Za powyższe właściwości przeciwzapalne odpowiedzialne są przeciwutleniacze, które oprócz nich, pomagają chronić poziom cholesterolu we krwi przed utlenianiem – dwie korzyści, które mogą obniżyć ryzyko chorób serca. Przeciwutleniacze mają również potwierdzone naukowo właściwości przeciwnowotworowe. Dodatkowo witaminy zawarte w oliwie z oliwek mają dobroczynny wpływ na nasz wzrok, pracę naszego mózgu, a także działają przeciwzakrzepowo i zmniejszają ryzyko udaru.

4. Zalety oliwy z oliwek wykorzystywane są w kosmetyce.

Drogocenne właściwości oleju z oliwek są nie do przecenienia również w kwestii dbania o urodę. Ma on zbawienny wpływ na włosy, skórę i paznokcie. Działa nawilżająco, nadaje włosom blasku i odżywia paznokcie sprawiając, że stają się mocniejsze. Jest składnikiem różnego rodzaju kosmetyków.

5. Wyborny smak!

Dobrej jakości oliwa z oliwek jest nie tylko zdrowym, ale – przede wszystkim – niezwykle smacznym składnikiem najróżniejszych dań. Można stosować ją na zimno i podgrzewać do wysokich temperatur. Używana jest na całym świecie do gotowania i sałatek; podawana z pyszną, włoską pizzą i chrupiącą, francuską bagietką.

W ofercie sklepu Aleora posiadamy wysokiej jakości oliwy z oliwek, pochodzące prosto z Hiszpanii i Grecji.

Aby lepiej poznać nasze produkty, zapraszamy tutaj: https://www.aleora.pl/pl/c/Oliwa-z-oliwek/13