Wpływ kawy na jelita

Wpływ kawy na jelita

17 września, 2020 0 przez Tomasz Kozłowski

Aromatyczna kawa nie jest tylko ulubionym napojem wielu z nas, który skutecznie potrafi pobudzić do działania o poranku, ale ma również pozytywny wpływ na pracę naszych jelit. Wbrew powszechnym przekonaniom, picie kawy w rozsądnych ilościach, nie szkodzi. Zdrowa dieta jak najbardziej może obejmować filiżankę, a nawet trzy filiżanki tego czarnego napoju dziennie. Kawa wzmaga bowiem perystaltykę jelit i przeciwdziała zaparciom, a zgodnie z najnowszymi badaniami, pozwala również zachować zdrowszą mikroflorę bakteryjną w tej części układu pokarmowego.

Kawa a perystaltyka jelit

Wypicie filiżanki kawy ma wpływ na pobudzenie aktywności ostatniego odcinka jelita grubego. Według naukowców dzieje się tak za sprawą gastryny, hormonu, który jest produkowany w żołądku oraz części dwunastnicy. Kawa dociera do żołądka stosunkowo szybko i pobudza wydzielanie gastryny, która odpowiada za wydzielanie kwasu solnego oraz właśnie za perystaltykę końcowego odcinka jelita grubego. Zdrowa dieta to również regularne wypróżnianie, więc spożywanie kawy jak najbardziej będzie w niej korzystne.

Mikroflora bakteryjna a spożywanie kawy

Ciekawostką może być natomiast fakt, że najnowsze badania doprowadziły do wysnucia wniosków dotyczących utrzymania właściwej mikroflory bakteryjnej w jelitach. Zgodnie z analizą wyników, osoby spożywające dużą ilość kofeiny odznaczały się wysokim poziomem bakterii Faecalibacterium i Roseburia, ale z kolei niskim poziomem bakterii Erysipelatoclostridium, która ma szkodliwe działanie dla naszego organizmu. Może ona bowiem podnosić poziom glukozy oraz transporterów tłuszczu w jelicie cienkim, a w efekcie – do otyłości, będącej obecnie jedną z najpowszechniejszych chorób cywilizacyjnych. Z badań prowadzonych na zwierzętach doświadczalnych wynika również, że podawanie im kawy zmniejszało ogólnie ilośc bakterii w ich organizmie, choć nie wiadomo, czy dokładnie ten sam efekt będzie występował w przypadku ludzi, u których bardzo łatwo jest zaburzyć równowagę mikrobiomu jelitowego.

Jak przygotowywać kawę?

Kawa może więc mieć działanie wspierające w odchudzaniu, jednak warto zadbać, aby nie spożywać jej słodzonej lub zastąpić cukier zdrowszymi odpowiednikami, jak fiński ksylitol, który oferuje sklep internetowy Słodkie Zdrowie (https://slodkie-zdrowie.pl/pl). Zapraszamy do jego zakupu!