Utrzymanie sprzętu gastronomicznego w dobrym stanie technicznym
27 lutego, 2017Sprzęt gastronomiczny odgrywa w każdym lokalu gastronomicznym wyjątkowo istotną rolę. Przede wszystkim, należy zdać sobie sprawę z tego, iż bez dobrej jakości wyposażenia gastronomicznego, niestety żadna restauracja nie będzie w stanie utrzymać się na rynku. Wynika to głównie z faktu tego, iż nawet najlepsza kadra, najlepiej doświadczonych i prawidłowo opłacanych pracowników, samymi rękami nie będzie w stanie przygotować wszystkiego. Dlatego też, nie tylko chodzi tutaj o to, aby zaopatrzyć się w odpowiedni sprzęt gastronomiczny zgodny z profilem danego lokalu, ale także o to, aby utrzymać ten sprzęt w dobrym stanie technicznym, pozwalającym na jego bezproblemową codzienną eksploatację.
Systematyczny przegląd sprzętu.
W celu zabezpieczenia posiadanego sprzętu gastronomicznego przed ewentualnymi, poważnymi awariami, warto pamiętać o przeprowadzaniu regularnych przeglądów stanu technicznego. W trakcie takich przeglądów, wszystkie drobne usterki, które mogłyby w przyszłości przełożyć się na poważniejsze uszkodzenia zostaną wychwycone i usunięte. Dzięki temu sprzęt gastronomiczny będzie mógł o wiele dłużej służyć bezawaryjnie w naszym lokalu a to oczywiście dla przedsiębiorcy będzie konkretną oszczędnością. Warto wiec regularnie swoje sprzęty odstawiać na serwis sprzętu gastronomicznego w Skoczowie, aby wszystkie usterki były na bieżąco usuwane i nie nawarstwiały się, bowiem mogłoby to doprowadzić do poważniejszych awarii, lub nawet do całkowitego uszkodzenia danego urządzenia. Wymaga to oczywiście poniesienia pewnych wydatków związanych z kosztami serwisowania urządzeń gastronomicznych, jednakże są one zupełnie niewygórowane w porównaniu z kosztami ewentualnego zakupu nowych urządzeń. Zdecydowanie bardziej opłacalnym rozwiązaniem jest regularny serwis urządzeń i przedłużanie ich żywotności, niż maksymalna eksploatacja i wymiana na nowe.
Pozostałe korzyści płynące z regularnego serwisowania sprzętu gastronomicznego.
Oczywiście to nie wszystkie korzyści, jakie wynikają z przeprowadzania regularnych przeglądów posiadanego przez nas wyposażenia gastronomicznego. Tutaj na największą chyba uwagę zasługuje też fakt, iż w przypadku większości sprzętów gastronomicznych, drobne naprawy i usuwanie usterek wpływać będzie także na jakość i komfort pracy z tymi urządzeniami. Docenią to przede wszystkim nasi pracownicy, którzy będą mogli w stu procentach zaufać ustawieniom sprzętu. Jest to istotne, bowiem jeśli ustawiamy piec na 230 stopni i chcemy aby potrawa piekła się 10 minut, to ustawienia pieca powinny na to pozwalać, bez konieczności ciągłego doglądania, czy parametry pracy pieca się zgadzają z naszymi oczekiwaniami. Pracownik zyskuje większy spokój w codziennej pracy, przez co jest w stanie lepiej zaangażować się w cały proces przygotowywania posiłków w lokalu gastronomicznym a to w tym przypadku jest kwestią zdecydowanie najważniejszą.